Επιλογή Σελίδας

Η ατελής επούλωση του δέρματος μετά από μια επέμβαση ή έναν μηχανικό τραυματισμό μπορεί να οδηγήσει σε ουλές οι οποίες χαρακτηρίζονται σαν μετεγχειρητικές δυσμορφίες, αφήνοντας ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα.Οι ουλές διακρίνοται σε υπερτροφικές, χηλοειδή, ατροφικές, μετεγκαυματικές, ρικνωτικές και οι ουλές ακμής.

Υπερτροφικές ουλές

Οφείλονται σε υπερβολική παραγωγή ουλώδους ιστού σε άτομα που εμφανίζουν προδιάθεση. Οι υπερτροφικές ουλές είναι ερυθρόχροες, μεγαλύτερες σε μέγεθος και περισσότερο επηρμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ουλή για ένα τραύμα.

Χηλοειδή

Τα χηλοειδή είναι μεγαλύτερα, περισσότερο επηρμένες βλάβες και συχνά παρουσιάζουν ευαισθησία. Επεκτείνονται πέρα από την περιοχή του τραύματος και διαταράσσουν την ανατομία της περιοχής.Με την πάροδο του χρόνου το μέγεθός τους συνήθως αυξάνεται.

Ατροφικές

Πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο ουλής που προκαλείται από απώλεια ιστού.

Μετεγκαυματική

Η ουλή αυτή προκαλείται μετά από έγκαυμα και αποτελεί μείζον αισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα παρά τις προόδους των τελευταίων δεκαετιών στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων.

Ρικνωτικές

Οι ρικνωτικές ουλές προκαλούν σοβαρή δυσμορφία και ευθύνονται για την πρόκληση λειτουργικών διαταραχών μιας και δημιουργούνται σε πτυχές του δέρματος με μεγάλη τάση.

Ουλές ακμής

Οι ουλές ακμής σχηματίζονται είτε λόγω απώλειας δερματικού ιστού είτε λόγω αυξημένης δημιουργίας του κατά την επούλωση. Βασικός παράγοντας της δημιουργίας τους είναι η φλεγμονή και όσο μεγαλύτερη είναι τόσο πιθανότερη η δημιουργία ουλών ακμής.

Τρόπος αντιμετώπισης:

Η αντιμετώπιση των μετατραυματικών ουλών ποικίλλει και διαφέρει ανάλογα με το άτομο και την ουλή.

Tο Fractional Laser και το Dermabrasion μπορεί να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου με τους ινοβλάστες στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος κάνοντας μια επιλεκτική σάρωση στην επιδερμίδα θερμικά και μηχανικά αντίστοιχα. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε την ανάπλαση του δέρματος.Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλλει ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Η Κρυοθεραπεία είναι μια ακόμα ασφαλής θεραπεία όπου  εφαρμόζεται υγρό άζωτο σε θερμοκρασίες που καταστρέφουν τα κύτταρα και προκαλούν την αποδόμηση του υπερτροφικού ιστού της ουλής.

Η έγχυση κορτιζόνης έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει το μέγεθος και το αίσθημα κνησμού στις υπερτροφικές ουλές .

Μοσχεύματα και χειρουργική αφαίρεση ενδείκνυνται σε επιλεγμένες σκληρές ουλές κυρίως σε λειτουργικές περιοχές του δέρματος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο