Επιλογή Σελίδας

Με μια ματιά:

Τα αιμαγγειώματα είναι δυσπλασίες των αγγείων που εμφανίζονται συνήθως λίγο μετά τη γέννηση.

Εμφανίζονται με την εικόνα μιας διάχυτης ροζ ή πορφυροκόκκινης περιοχής. (Port-Wine Stain)

Θεραπεία:

Laser Χρωστικής (Dye)
Χειρουργική αφαίρεση στην περίπτωση φλεβικής δυσπλασίας.

Αναλυτικά:

Δερματικά αιμαγγειώματα

Οι κατηγορίες που χωρίζονται τα αιμαγγειώματα είναι δύο: Τα Ομαλά αιμαγγειώματα και τα Κερασοειδή αιμαγγειώματα.

Ομαλά αιμαγγειώματα

Τα ομαλά αιμαγγείωματα συνήθως παρουσιάζονται από τη γέννηση και είναι μια μόνιμη βλάβη. Ιδιαίτερα τα αιμαγγειώματα που εντοπίζονται στην περιοχή του προσώπου αποτελούν μια αισθητική δυσμορφία, που μπορεί να είναι και σοβαρή ανάλογα την έκταση τους.

Η βλάβη μπορεί να προκληθεί σε κάθε σημείο του σώματος και είναι ερυθρού χρώματος. Στην αρχή είναι πλήρως επίπεδη αλλά μπορεί να υποτροπιάσει.

Βρεφικά Αιμαγγειώματα

Ο πιο συνηθισμένος καλοήθης όγκος που εντοπίζεται στα βρέφη, είναι το βρεφικό αιμαγγείωμα. Το βρεφικό αιμαγγείωμα αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία που αρκετές φορές θυμίζουν φράουλα και εντοπίζεται συχνότερα στα κορίτσια. Η εμφάνιση του βρεφικού αιμαγγειώματος γίνεται στο δέρμα των βρεφών κατά τις πρώτες 4-6 εβδομάδες της ζωής τους. Συνήθως, μετά την αρχική και γρήγορη ανάπτυξη τους για μερικούς μήνες, τα αιμαγγειώματα έχουν την τάση να εξελίσσονται ή να συρρικνώνονται, τις περισσότερςς φορές χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Εκτός από κάποιες περιπτώσεις υποτροπιασμού όπου σχηματίζουν κηλίδες, που μπορεί να είναι επώδυνες.

Αιμαγγείωμα θεραπεία

Τα αιμαγγειώματα που δημιουργούν αισθητικές δυσμορφίες αντιμετωπίζονται αρχικά με φάρμακα όπως: κορτικοστεροειδή, Βήτα αποκλειστές, ενώ η συνηθέστερη και ασφαλέστερη επιλογή διαχείρισης είναι το λέϊζερ.

Το laser χρωστικής είναι η πλέον ανώδυνη και κατάλληλη μέθοδος για την εξάλειψη των αιμαγγειωμάτων. Παρέχει μεγάλη ασφάλεια, επειδή η δέσμη φωτός του laser δεν επηρεάζει το φυσιολογικό δέρμα γιατί απορροφάται μόνο από τα αγγεία.  Γι αυτό η συγκεκριμένη μέθοδος ενδείκνυται να ξεκινήσει και από τη βρεφική ηλικία.

Ανάλογα την έκταση του αιμαγγειώματος, μπορεί να χρειαστούν από 1 ως και 5 θεραπείες, οι οποίες γίνονται κάθε μήνα.

Κερασοειδή αιμαγγειώματα

Οι καλοήθεις αγγειακές βλάβες που αρχικά (πριν αναπτυχθούν), έχουν εμφάνιση επίπεδων μικρών κόκκινων κουκκίδων, ονομάζονται κερασοειδή αιμαγγειώματα. Το μέγεθος αυτού του είδους των αιμαγγειωμάτων αυξάνεται με τα χρόνια. Το ίδιο και η συχνότητα. Τα κερασοειδή αιμαγγειώματα συνήθως εμφανίζονται σε άτομα νεαρής και μέσης ηλικίας.

Θεραπεία με λέϊζερ

Τα κερασοειδή αιμαγγειώματα έχουν ως θεραπευτική αντιμετώπιση το Pulsed Dye Laser του οποίου η χρήση αφήνει ανεπηρεάστους τους παρακείμενους ιστούς και το δέρμα,  με τη χρήση μιας ειδικής ενισχυμένης ακτίνας φωτός που απορροφάται μόνο από το αιμαγγείωμα.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική αντιμετώπιση και ο τρόπος επέμβασης, ποικίλει ανάλογα το μέγεθος και την ανατομική θέση του αιμαγγειώματος. Για λειτουργικούς και αισθητικούς λόγους, ενδείκνυται η χειρουργική αφαίρεση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο