Select Page

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα προβλήματα ακμής σε ξηρές και λιπαρές επιδερμίδες, καθώς και με τη φροντίδα που απαιτούν αυτές. Οι δύο τύποι δέρματος που υφίστανται προβλήματα ακμής είναι κυρίως οι ανοιχτόχρωμες και οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Επίσης, άνθρωποι προικισμένοι με φυσικά ξηρό δέρμα αντιμετωπίζουν συχνά επαναλαμβανόμενες εξάρσεις φλεγμονών και ακμής και άνθρωποι με φυσικό λιπαρό δέρμα έρχονται αντιμέτωποι με μόνιμη χρώση του δέρματος μετά από ξεσπάσματα ακμής.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα προβλήματα ακμής σε ξηρές και λιπαρές επιδερμίδες, καθώς και με τη φροντίδα που απαιτούν αυτές. Οι δύο τύποι δέρματος που υφίστανται προβλήματα ακμής είναι κυρίως οι ανοιχτόχρωμες και οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Επίσης, άνθρωποι προικισμένοι με φυσικά ξηρό δέρμα αντιμετωπίζουν συχνά επαναλαμβανόμενες εξάρσεις φλεγμονών και ακμής και άνθρωποι με φυσικό λιπαρό δέρμα έρχονται αντιμέτωποι με μόνιμη χρώση του δέρματος μετά από ξεσπάσματα ακμής. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η ξηρότητα και η λιπαρότητα δεν περιορίζονται σε κάποιο συγκεκριμένο τόνο δέρματος, δηλαδή μια ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα μπορεί να είναι λιπαρή και μία σκούρα ξηρή και αντιστρόφως. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με προϊόντα και πρακτικές που εφαρμόζουμε στο δέρμα μας, αφού κάποια μπορεί να αποβούν επιβλαβή για την επιδερμίδα μας. Σημειώστε επίσης ότι πεπτικά προβλήματα και τροφές που καταναλώνουμε μπορεί να συσχετιστούν με έξαρση της ακμής. Ας δούμε λοιπόν την κάθε κατηγορία χωριστά.

Ακμή και ξηρό δέρμα:

Οι άνθρωποι που έχουν ξηρή, σφιχτή και ευαίσθητη επιδερμίδα συχνά υποφέρουν από κοινή ακμή, ροδόχρους ακμή ή από εκζέματα αφού πρόκειται για μια επιδερμίδα επιρρεπή στο σπυράκι. Η λάθος αντιμετώπιση αυτής της επιδερμίδας μπορεί να προκαλέσει περισσότερη αφυδάτωση και ερεθισμό. Οπότε δεν είναι λύση να εφαρμόσεις απλά μια κρέμα στο πρόσωπο, αφού πολλές κρέμες περιέχουν οινόπνευμα, εκχυλίσματα βοτάνων, αρώματα και αιθέρια έλαια, τα οποία προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και εντείνουν το πρόβλημα της ακμής παγιδεύοντας το σμήγμα στους πόρους και τροφοδοτώντας τα βακτήρια που την δημιουργούν.

Το πρώτο βήμα θεραπείας της ακμής σε ξηρό, ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι η σωστή ενυδάτωση. Ξεκινήστε πίνοντας τουλάχιστον 1,5L νερό καθημερινά, χρησιμοποιήστε ένα σπρέι ιαματικού νερού για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο όλη μέρα. Επιλέξτε κρέμες ενυδάτωσης πλούσιες σε λάδι ή βούτυρο κακάο, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα, αλλά και προϊόντα που περιέχουν χοληστερόλη, η οποία είναι φυσικό ενυδατικό για το δέρμα σας. Δώστε προσοχή σε ακριβά προϊόντα περιποίησης που περιέχουν αρωματικές ουσίες, αφού όπως προαναφέρθηκε μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Εάν καταφέρετε να ενυδατώσετε καλά και σωστά το δέρμα σας η αντιμετώπιση της ακμής γίνεται πιο εύκολη. Άρα χρησιμοποιώντας ήπια καθαριστικά- ντεμακιγιάζ προσώπου, εφαρμόζοντας ιαματικό νερό απαλλαγμένο από χλώριο το οποίο ερεθίζει το δέρμα και με προσθήκη σεληνίου ή και θείου το οποίο το ηρεμεί, ενυδατώνοντάς το με την κατάλληλη για το δέρμα σας κρέμα θα έχετε σίγουρα αποτελέσματα. Αξίζει να προσθέσουμε ότι σε τυχόν εμφάνιση κηλίδων ακμής, κρέμες με ρετινόλη θα βοηθήσουν στην ελαστικότητα του δέρματος λόγω της βιταμίνης Α που περιέχουν.

Ακμή και λιπαρό δέρμα:

Οι άνθρωποι με λιπαρή επιδερμίδα ή με τάση λιπαρότητας συχνά υποφέρουν από έναν ατέλειωτο κύκλο κηλίδων, οι οποίες αρχικά είναι κόκκινες και στο τέλος γίνονται καφέ. Και σε αυτές τις επιδερμίδες είναι σημαντική η σωστή ενυδάτωση. Τα λιπαρά δέρματα μπορεί να εμφανίσουν ακμή σε κάθε ηλικία, ιδιαίτερα οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές, αφού οι αλλαγές που προκαλούνται στα οιστρογόνα και στη προγεστερόνη αυξάνουν την παραγωγή λιπαρότητας, με αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι και να αναπτύσσονται τα σπυράκια. Ακόμα και όταν απαλλαγούμε από την ακμή οι λιπαρές επιδερμίδες μπορεί να αφήσουν στο δέρμα καφέ κηλίδες, το ονομαζόμενο μέλασμα. Προϊόντα σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση του μελάσματος μπορεί να αφήσουν μόνιμες μαύρες κηλίδες, αν εφαρμοστούν σε λάθος τύπο δέρματος. Ο νούμερο ένα κίνδυνος για το λιπαρό δέρμα, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, είναι η θερμότητα και η ζέστη.      Οποιοδήποτε είδος θερμότητας έξω από το σώμα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο εσωτερικό του σώματος. Επίσης, στους πάσχοντες από ακμή με ευαίσθητο, λιπαρό δέρμα, η αποτρίχωση σώματος, τα ηλιακά εγκαύματα, και συγκεκριμένα συστατικά κρεμών περιποίησης, ερεθίζουν το δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν καφέ κηλίδες, οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα. Οτιδήποτε που προκαλεί κοκκινίλα θα προκαλέσει “brownness” αργότερα, και αυτές οι καφέ κηλίδες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο σε σχέση με τα ερεθιστικά σπυράκια ή τα ηλιακά εγκαύματα.

Άρα για να αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση της ακμής και των κηλίδων στις λιπαρές επιδερμίδες, θα πρέπει αρχικά να αποφεύγονται πρακτικές που επιδεινώνουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να αφαιρούμε τρίχες στο πρόσωπο με τσιμπιδάκι γιατί έτσι τραυματίζονται οι πόροι και προκαλείται ακμή. Θα πρέπει να αποφεύγεται η αποτρίχωση με κερί η οποία προκαλεί ακμή και μέλασμα. Ξυράφια που πραγματοποιούν βαθύ ξύρισμα επίσης, μπορεί να προκαλέσουν ακμή σε τέτοιες επιδερμίδες. Επιπλέον, η κατανάλωση πικάντικων τροφών και αλκοόλ ευθύνονται πολλές φορές για ξεσπάσματα ακμής ή ροδόχρους ακμής. Η σάουνα ή το χαμάμ μπορεί επίσης να προκαλέσουν έξαρση της ακμής εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών που προσαρμόζουν.

Η καθημερινή φροντίδα της λιπαρής επιδερμίδας είναι μεγίστης σημασίας, οπότε καθημερινά θα πρέπει να καθαρίζετε το δέρμα σας με καθαριστικά που περιέχουν σαλικυλικό οξύ. Το σαλικυλικό οξύ κρατά τους πόρους της επιδερμίδας ανοιχτούς και βοηθάει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών αλλά και των κόκκινων κηλίδων, οι οποίες γίνονται καφέ αργότερα. Επίσης, το υπεροξείδιο του βενζολίου είναι μία ουσία η οποία όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα διαχωρίζεται σε βενζοϊκό οξύ και οξυγόνο. Το οξυγόνο σκοτώνει τα P βακτηρίδια, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία ακμής και το βενζοϊκό οξύ προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα και στη συνέχεια ξεφλούδισμα, κάτι που βοηθάει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και σμήγματος που ερεθίζουν τους θύλακες στο δέρμα προκαλώντας σπυράκια. Αποφύγετε σκευάσματα που περιέχουν έλαια τσαγιού, γιατί στις λιπαρές επιδερμίδες δημιουργούν πρόβλημα λόγω των αιθέριων ελαίων που περιέχουν. Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη για το δέρμα σας ενυδατική και μη ξεχνάτε να φοράτε χειμώνα- καλοκαίρι αντηλιακή κρέμα πριν βγείτε από το σπίτι.

Αυτές ήταν μερικές γενικές συμβουλές σχετικά με τα προβλήματα ακμής σε ξηρές και λιπαρές επιδερμίδες. Στη LASERDERM διαθέτουμε εξελιγμένες μεθόδους και πρακτικές για την απόλυτη αντιμετώπισή της. Προγραμματίστε μια επίσκεψη για να δούμε παρέα τι χρειάζεται πραγματικά το πρόσωπό σας.