Κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο, αποτελεί μία από τις συνηθέστερες παθήσεις της ιεροκοκκυγικής περιοχής του υποδορίου ιστού. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται από την διείσδυση τριχοθυλακίων κατά τη διάρκεια σχηματισμού δέρματος στην εμβρυακή ηλικία, που κατά την εφηβεία λόγω των ανδρογόνων αναπτύσσονται τρίχες στο υποδόριο λίπος και έτσι σχηματίζεται φλεγμονώδης κύστη με συρίγγια στη περιοχή αυτή. Η πάθηση αυτή είναι πλέον συχνή σε άνδρες από γυναίκες και συνηθέστερα συμβαίνει σε ηλικία ανάμεσα στην ήβη και 40 ετών.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από μία απλή μικρή "φουσκίτσα" μέχρι μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα. Συχνά η περιοχή μπορεί να παράγει υγρά τα οποία μπορεί να είναι διαυγή, θολά ή αιματηρά. Όταν η περιοχή μεταπέσει σε φλεγμονή, τότε θα γίνει ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει πύον το οποίο και θα έχει πολύ άσχημη οσμή. Η φλεγμονή επίσης μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, κακουχία και ναυτία.

Υπάρχουν πολλοί συνήθεις "τύποι" της πάθησης. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέως αποστήματος. Μετά το απόστημα λύεται είτε με ιατρική παρέμβαση ή από μόνο του (παροχετεύεται-"σπάει"), και πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν συρίγγιο κύστεως κόκκυγος. Έτσι η κοιλότητα (κύστη) συνδέεται πλέον με πόρους με το δέρμα και ανά καιρούς γίνεται εκροή υγρού.

Ένας μικρός αριθμός ασθενών αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες φλεγμονές. Η χρόνια νόσος προκαλεί επεισόδια πρηξίματος, πόνου και απώλειας υγρών ή πύου. Η χειρουργική επέμβαση σχεδόν πάντοτε αποτελεί την μοναδική θεραπεία.

Επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία της περιοχής με ασφάλεια,τοποθετείται μπλε ειδική χρωστική, ώστε να διαγράφεται η κύστη και τα συρίγγιά της. Ακολούθως με LASER CO2 τέμνεται χωρίς αιμορραγία το πάσχον δέρμα που περιλαμβάνει κύστη-συρίγγια. Το έλλειμμα δέρματος που δημιουργείται δεν πρέπει να ραφτεί γιατί μπορεί να γίνει υποτροπή, αν το έλλειμμα είναι μεγάλο μπορεί να μειωθεί η διάμετρός του με ράμματα, χωρίς όμως να γίνει επιφανειακή συρραφή για να κλείσει γρηγορότερα το τραύμα.

Αποθεραπεία

Τοποθετούνται ειδικά επιθέματα και μπορεί ο ασθενής άμεσα να επιστρέψει στις δραστηριότητές του. Το τραύμα κλείνει ανάλογα των διαστάσεών του σε 20 με 40 ημέρες περίπου με καθημερινή περιποίηση-αλλαγές, χωρίς να πονάει. Μέτριος πόνος παρουσιάζεται τις δύο με τέσσερις πρώτες ημέρες που αντιμετωπίζεται πλήρως με παυσίπονα. 

 

ΩΡΑΡΙΟ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Τρίτη
Πέμπτη - Παρασκευή

09:00 - 21:00

Τετάρτη
09:30 - 21:30